Højt stofskifte

For højt stofskifte kaldes også hyperthyreose, thyreotoksikose eller hyperthyreoidisme. Når din krop danner eller frigiver for meget stofskiftehormon, får du for højt stofskifte.

Ofte vil skjoldbruskkirtlen også være mere eller mindre forstørret. Det kaldes struma.

Symptomer på højt stofskifte

De mest almindelige symptomer på for højt stofskifte er indre uro, hjertebanken og rastløshed. Men symptomerne er mange og varierer fra person til person. Læs mere

Skjoldbruskkirtlen og stofskiftet

Skjoldbruskkirtlen er en lille kirtel, der sidder i det bløde punkt forrest på halsen mellem kravebenene. Kirtlen har samme form som en sommerfugl og hedder på latin thyreoidea.

Skjoldbruskkirtlen producerer stofskiftehormonerne triiodthyronin (T3) og thyroxin (T4).

Hvor meget stofskiftehormon din krop skal bruge og hvornår, styres af hormonet TSH, som din hjernes hypofyse producerer. Dit stofskifte reguleres altså i et samspil mellem hypofysen og skjoldbruskkirtlen.

Stofskiftehormonerne har en lang række funktioner afhængigt af, hvilket organ eller celletype de virker på. Overordnet har disse hormoner medindflydelse på kroppens energiomsætning og er livsvigtige for os.

Feedback mekanisme mellem hypofysen og skjoldbruskkirtlen

Sygdomme, der giver for højt stofskifte

Graves’ sygdom

Struma diffusa toksika er en autoimmun stofskiftesygdom. Den er opkaldt efter den irske læge Graves, der beskrev sygdommen omkring år 1835. Lidt senere, i 1840, beskrev den tyske læge Basedow også sygdommen, og derfor kaldes den også Basedows sygdom. At sygdommen er autoimmun betyder, at kroppen fejlagtigt danner antistoffer mod eget væv, i dette tilfælde mod skjoldbruskkirtlen. Disse antistoffer ligner TSH og binder sig på cellerne i skjoldbruskkirtlen, der hvor TSH normalt sætter sig og aktiverer skjoldbruskkirtlen. Resultatet er, at skjoldbruskkirtlen bliver mere og mere overstimuleret og arbejder på fuld tryk. Det fører til en ensartet forstørrelse af hele kirtlen, en såkaldt diffus struma, og ofte kraftigt forhøjet stofskifte. Sygdommen rammer oftest yngre personer og typisk kvinder, men ses også hos ældre. Op mod en ud af tre Graves-patienter risikerer at udvikle øjenproblemer i højere eller mindre grad.

Læs mere om Graves’ sygdom og Graves’ øjensygdom

Læs Lenas historie

Struma nodosa toksika

Kaldes også knudestruma eller knoldestruma. Skjoldbruskkirtlen er forstørret, uensartet og knudret, og det er helt godartede knuder. En eller flere af disse knuder producerer uhæmmet meget stofskiftehormon, hvilket betyder, at hormonproduktionen ikke længere er kontrolleret af TSH fra hypofysen. Er der kun en knude, hedder det solitært toksisk adenom. Er der flere knuder, kaldes det multinodøs struma.

Sygdommen er ikke en autoimmun sygdom. Den rammer primært ældre mennesker og skyldes en række forskellige faktorer. Tilstanden ses hyppigere i geografiske områder med jodmangel, hvilket er en af hovedårsagerne til, at der i Danmark er tilsat jod i saltet. Tidligere var der nemlig jodmangel og mange tilfælde af knudestruma i Danmark. Knudestruma giver ikke øjenproblemer.

Læs om betydning af jod og ændringen i tilfælde af højt stofskifte efter tilsætning af jod til bordsalt

Subakut thyreoiditis

Er en sjælden årsag til for højt stofskifte og skyldes en betændelse (oftest en virusinfektion) i skjoldbruskkirtlen.

Tilstanden er oftest forbigående og forsvinder i løbet af få dage til nogle uger. Der vil være smerter og ømhed på forsiden af halsen og feber. I svære tilfælde kan det være nødvendigt med medicinsk behandling.

Årsager

Årsagerne til forhøjet stofskifte kendes ikke i detaljer endnu, men både arvelige og miljømæssige faktorer spiller ind. Det er påvist, at cigaretrygning, stress samt nogle lægemidler (eksempelvis Lithium, Amiodaron og jod-holdig røntgen-kontrast) kan medvirke til, at man får for højt stofskifte.

Symptomer på højt stofskifte

Uanset, hvad årsagen til for højt stofskifte er, er symptomerne de samme. Det høje stofskifte påvirker alle organer i kroppen, og alle kroppens funktioner bliver uhensigtsmæssigt hurtigere. Symptomerne er mangeartede, og du behøver langt fra at have dem alle. Desuden kan symptomerne forveksles med andre sygdomme, og det kan gøre det svært at stille diagnosen. En blodprøve hos din læge kan hurtigt af- eller bekræfte mistanken om en stofskiftesygdom.

Diagnose

Dit stofskifte måles med en blodprøve, hvor hormonerne TSH, T3 og T4 måles. Hvis dit stofskifte er forhøjet, er TSH-værdien lav, og T3 og T4-værdierne er forhøjede. TSH ligger normalt mellem cirka 0,3-4,0 mU/L.
For at afgøre, hvilken form for højt stofskifte det drejer sig om, vil man ofte lave en ultralydsundersøgelse (thyreoidea skintigafi) og eventuelt også måle de såkaldte TSH receptor-antistoffer.

Behandling

For højt stofskifte behandler man på tre forskellige måder: Med medicin, med radioaktivt jod eller med operation. Hvilken behandling der vælges, afhænger af den enkelte patients sygdomsbillede.

Læs mere om behandling.

Hyppighed

I Danmark diagnosticeres der ca 5.000 nye tilfælde af højt stofskifte om året. Af dem skyldes 55 procent knudestruma, 40 procent Graves’ sygdom og 5 procent subakut thyreoiditis. Omkring 80 procent af de nydiagnosticerede patienter er kvinder. Hver tiende danske kvinde får i løbet af livet diagnosen for højt stofskifte.
Sygdommen debuterer oftest i alderen 20-40 år, men dog oftere efter 50-års alderen for knudestruma (multinodøs toksiske struma). 15 procent af tilfældene rammer personer ældre end 60 år.

Ja tak,
send mig temanummer om kost

Udfyld formularen. Så sender vi dig en PDF med det populære temanummer om kost. Du siger samtidig ja tak til Stofskifteforeningens e-nyhedsbrev, som giver dig god indsigt i forskning, behandling og patienthistorier. Du får nyhedsbrevet cirka hver anden måned.

Bekræft dit samtykke:

Når du har givet dit samtykke til, at vi må sende dig e-mails, accepterer du samtidig vores persondatapolitik, som du kan læse mere om her

Bliv medlem og lev bedre med din stofskiftesygdom

Som medlem af Stofskifteforeningen gør du livet bedre både for dig selv og for de 250.000 andre danskere, som har en stofskiftesygdom. Bliv medlem i dag.

For bare 250 kr. om året får du medlemsbladet ”Stof” fire gange årligt og løbende nyhedsbreve om seneste forskning, behandling og patienthistorier. Du kan også benytte dig af vores gratis telefonrådgivning og deltage i informationsmøder.

Samtidig er du med til at støtte Stofskifteforeningens arbejde for, at patienter får en hurtig diagnose og de bedst mulige vilkår for at leve et godt liv med en stofskiftesygdom.

Hold dig opdateret

Stofskifteforeningens e-nyhedsbrev giver dig indsigt i forskning, behandling og et godt liv med stofskiftesygdomme. Du får e-nyhedsbrevet cirka hver anden måned.

Bekræft dit samtykke:

Når du har givet dit samtykke til, at vi må sende dig e-mails, accepterer du samtidig vores persondatapolitik, som du kan læse mere om på vores hjemmeside under: PERSON DATA.

Bliv medlem og lev bedre med din stofskiftesygdom

Som medlem af Stofskifteforeningen gør du livet bedre både for dig selv og for de 250.000 andre danskere, som har en stofskiftesygdom. Bliv medlem i dag.

Som medlem får du medlemsbladet ”Stof” fire gange årligt og løbende nyhedsbreve om seneste forskning, behandling og patienthistorier. Du kan også benytte dig af vores gratis telefonrådgivning og deltage i informationsmøder og webinarer.

Samtidig er du med til at støtte Stofskifteforeningens arbejde for, at patienter får en hurtig diagnose og de bedst mulige vilkår for at leve et godt liv med en stofskiftesygdom.

Meld dig ind og betal nu – og vær medlem resten af 2021 gratis

Som medlem af Stofskifteforeningen gør du livet bedre både for dig selv og for de 250.000 andre danskere, som har en stofskiftesygdom. Meld dig ind i dag. Så er dit medlemskab gratis resten af året.

For dit medlemskontingent på 250 kr. får du medlemsbladet ”Stof” fire gange årligt og løbende nyhedsbreve om seneste forskning, behandling og patienthistorier. Du kan også benytte dig af vores telefonrådgivning og deltage gratis i foreningens informationsmøder.

Samtidig er du med til at støtte Stofskifteforeningens arbejde for, at patienter får en hurtig diagnose og de bedst mulige vilkår for at leve et godt liv med en stofskiftesygdom.