Børn
– Erhvervet lavt stofskifte

Erhvervet lavt stofskifte er en autoimmun sygdom, hvor skjoldbruskkirtlen holder op med at fungere. Det officielle navn er Hashimotos Thyreoiditis.

Den nedbrudte skjoldbruskkirtel betyder,at barnet skal have stofskiftehormon i pilleform. Det er især piger, der for erhvervet lavt stofskifte, men drenge kan også få det. I alt ses sygdommen hos to til fem procent af alle skolebørn.

Hvordan opstår erhvervet lavt stofskifte?

Erhvervet lavt stofskifte opstår i en proces, hvor kroppens immunforsvar ødelægger skjoldbruskkirtlens funktion. I den tidlige fase vil kirtlen typisk vokse og producere ekstra mange stofskiftehormoner. Det kan i en overgang betyde, at barnet får højt stofskifte, inden kirtlen bliver passiviseret af antistoffer.

Hvad er en autoimmun sygdom?

At have en autoimmun sygdom vil sige, at kroppen danner antistoffer mod et af sine egne organer. Autoimmunitet er altså en tilstand, hvor kroppen tror, at et af dens organer er noget fremmed. Den vil derfor reagere ved at forsøge at ødelægge det.

Diagnose

I modsætning til medfødt lavt stofskifte opdager man som regel erhvervet lavt stofskifte ud fra symptomer. Derfor er det vigtigt at tage ændringer i barnets vækst, adfærd og udseende alvorligt.
Diagnosen bliver stillet ud fra en blodprøve, hvor man undersøger mængden af de tre stofskiftehormoner, TSH, T3 og T4. Hvis barnet bar erhvervet lavt stofskifte, vil blodprøven også indeholde antistofferne TPO og TG, der er rettet mod skjoldbruskkirtlen.

Normalt vil man også foretage en røntgenundersøgelse af barnets venstre hånd og håndled for at se, om lavt stofskifte har forsinket barnets fysiske udvikling.

Symptomer

Symptomerne på lavt stofskifte kommer snigende og ligner symptomerne på en række andre sygdomme. Derfor kan det tage tid at spore sig ind på, hvad der egentlig er galt, før behandlingen kan komme i gang.

Klassiske symptomer er vægtøgning og forstoppelse, men barnet kan også blive mere passivt og ikke orke det samme som jævnaldrende eller som normalt.

Behandling

Behandlingen består af kunstigt fremstillet stofskiftehormon (Thyroxin). Der findes i dag fire præparater på markedet, det er Euthyrox®, Eltroxin®, Medithyrox® eller Tirosint®. Barnet skal have medicin en gang om dagen, sandsynligvis resten af livet.

Når barnet er kommet i behandling, vil det vokse og udvikle sig normalt, og barnets energi vil vende tilbage.

Kontrol

Typisk er det lægerne fra børneafdelingen på sygehuset, der diagnosticerer og fastlægger behandlingen af erhvervet lavt stofskifte. Den løbende kontroll foregår også på børneafdelingen. Lægerne følger barnet regelmæssigt for at måle TSH, T3 og T4 i blodet og for at holde øje med, at barnet vokser og følger sin vækstkurve. Når barnet er udvokset, kan kontrollen foregå hos den praktiserende læge.

Erhvervet lavt stofskifte går normalt ikke over igen, så når et barn får diagnosen, skal barnet og dets forældre forholde sig til sygdommen og leve med behandling resten af livet. Selv om der er få børn i Danmark, som har en stofskiftesygdom, er mindst 200.000 danskere – børn og voksne – i behandling for en stofskiftesygdom. De fleste af dem lever et stort set symptomfrit liv med deres sygdom.

Kan man få børn?

Børn med for lavt stofskifte har normalt ingen problemer med at producere andre hormoner end stofskiftehormoner. Derfor vil børn med stofskiftesygdomme typisk producere kønshormoner som andre og kunne få børn, når den tid kommer. Det er vigtigt, at stofskiftet er velreguleret, da der ellers kan være problemer med udeblivende menstruationer og andre forhindringer.