//Børn og stofskifte
Børn og stofskifte 2019-05-13T06:42:12+00:00

Børn og stofskifte

De tre mest almindelige stofskiftesygdomme hos børn og unge er medfødt lavt stofskifte, erhvervet lavt stofskifte og højt stofskifte.

Hypothyreose

Lavt stofskifte er også kendt som Hypothyreose.
Det faglige navn for medfødt lavt stofskifte er Kongenit hypothyreose. Årligt kommer cirka 20 børn i Danmark til verden med lavt stofskifte.
Nogle børn udvikler nedsat stofskifte i løbet af barndommen. Denne sygdom hedder Hashimoto Thyreoiditis, men kaldes erhvervet lavt stofskifte.
Ved både erhvervet og medfødt lavt stofskifte producerer skjoldbruskkirtlen enten for lidt stofskiftehormon eller slet intet.

Hyperthyreose

Højt stofskifte er også kendt som Hyperthyreose.
Højt stofskifte forekommer ikke hos nyfødte, men er en sygdom, som typisk udvikles senere i livet. Hos børn kommer det høje stofskifte oftest af en autoimmun sygdom, der hedder Graves’ sygdom.
Har man højt stofskifte, producerer skjoldbruskkirtlen for meget stofskiftehormon.

Skjoldbruskkirtlen og stofskiftet

Skjoldbruskkirtlen er en lille kirtel, der sidder i det bløde punkt forrest på halsen mellem kravebenene. Kirtlen har samme form som en sommerfugl og hedder på latin Thyreoidea.
Skjoldbruskkirtlen producerer stofskiftehormonerne Triiodthyronin (T3) og Thyroxin (T4).
Hvor meget stofskiftehormon kroppen skal bruge og hvornår, styres af hormonet TSH, som hjernens hypofyse producerer. Stofskiftet reguleres altså i et samspil mellem hypofysen og skjoldbruskkirtlen.
Stofskiftehormonerne har en lang række funktioner afhængigt af hvilket organ eller celletype de virker på. Overordnet har disse hormoner medindflydelse på kroppens energiomsætning og er livsvigtige for os.

Medfødt lavt stofskifte

Medfødt lavt stofskifte betyder, at barnet er født med nedsat funktion i skjoldbruskkirtlen og dermed får for lavt stofskifte. I fostertilstanden har barnet fået de nødvendige hormoner fra moderen, og derfor er det først efter fødslen, at barnet har brug for behandling.

Uanset hvad årsagen til nedsat stofskifte er, er behandlingen den samme. Kroppen skal have det hormon (T4), som barnet ikke selv danner, enten i pilleform eller mixtur. Det er vigtigt at komme hurtigt i behandling, fordi stofskiftehormonet T4 er afgørende for, at centralnervesystemet og væsentlige funktioner i kroppen udvikler sig, som de skal, i de første leveår.

Nyfødte med lavt stofskifte får som regel kun få og lette symptomer som for eksempel gulsot, men ofte når man som forældre ikke at bemærke symptomerne, inden sygdommen er opdaget hos barnet. Der er ikke grund til at frygte for barnets mentale eller fysiske udvikling.

Der kan være tre årsager til, at barnet har medfødt lavt stofskifte:

  • Barnet er født uden skjoldbruskkirtel

  • Barnets skjoldbruskkirtel er mindre end normalt og er ikke i stand til at producere tilstrækkeligt stofskiftehormon.

  • Barnet har en skjoldbruskkirtel i normal størrelse, som ikke kan danne stofskiftehormonerne helt korrekt.