Behandling – lavt stofskifte

Lavt stofskifte behandles med det kunstigt fremstillet stofskiftehormon Thyroxine. Der findes tre præparater på marked i dag henholdvis Euthyrox®, Eltroxin® og Tirosint®. Der er sjældent bivirkninger ved behandlingen. Når man starter behandling med Thyroxine, T4 kan man forsat have symptomer i en lang periode. Dette skyldes at det tager tid at finde den rette dosis medicin og dosis vil blive øget langsomt og patienten kontrolleres med blodprøver indtil der opnås et normalt stofskifte og patienten har det godt.

Læs mere om blodprøver

Det varierer fra patient til patient hvor lang tid det tager at opnår et normalt stofskifte igen og alle symptomer er forsvundet. Jo ældre man er, des langsommere vil dosis blive øget, for at kroppen kan følge med det øgede stofskifte, og jo længe tid tager det. Det kan tage lang tid at regulere stofskiftet på plads, og det er vigtigt at have tålmodighed.

Der vil typisk være tale om en livslang behandling, med mindre der for eksempel er tale om forbigående lavt stofskifte eller en fødsel. Når stofskiftet er på plads, og patienten har det godt, kontrolleres det 1-2 gange årligt ved blodprøver.

90-95 procent af alle med lavt stofskifte har det godt med T4 behandling, men der findes en mindre gruppe der trods normale blodprøver som ikke har det godt. Disse patienter skal tilbydes kombinationsbehandling hvor der gives et tilskud af T3. Denne behandling foregår i samråd med en endokrinolog. De nationale behandlingsvejledninger anbefaler at blodprøverne har været normale i minimum 6 måneder for at sikre, at patienten symptomer ikke skyldes over- eller underbehandling.

Det er også vigtigt at patienten er udredt for andre sygdomme som kan give samme symptomer. Her kan være tale om depression eller betydelig stress belastning,  binyreinsufficiens, vitamin mangel, diabetes type 1 eller cøliaki. Det er også vigtigt at man ikke lider af hjerteproblemer eller har et ønske om graviditet. Ved kombinationsbehandling erstattes en del af T4-medicinen med T3 medicin i forholdet 14:1 – 17:1, som er kroppen naturlige forhold. TSH skal forsat være i reference området ved kombinationsbehandling. Hvis symptomerne ikke forsvinder i løbet af 3-6 måneder, anbefales det at stoppe med tilskud af T3, da det så ikke forventes at have en effekt.

Kombinationsbehandling er forsat en eksperimenterende behandling, men der forskes en del i effekt kontra risici. Forskere er bekymret for langtidsrisiko for hjerterytmeproblemer og øget tab af knoglemasse.

Thyroid, dvs. stofskiftehormon udvundet af griseskjoldbruskkirtler, bruges i Danmark af et ukendt antal patienter, de fleste af dem uden for det almindelige danske lægevæsen, da behandlingen ikke anbefales af specialister i stofskiftesygdomme.