Behandling – lavt stofskifte

Lavt stofskifte behandles med det kunstigt fremstillet stofskiftehormon Thyroxine. Der findes tre præparater på marked i dag henholdvis Euthyrox®, Eltroxin® og Tirosint®. Når man starter behandling med Thyroxine, T4 kan man forsat have symptomer i en lang periode. Dette skyldes at det tager tid at finde den rette dosis medicin og dosis vil blive øget langsomt og patienten kontrolleres med blodprøver, indtil der opnås et normalt stofskifte og patienten har det godt.

Læs mere om blodprøver

Det varierer fra patient til patient hvor lang tid det tager at opnå et normalt stofskifte igen. Jo ældre man er, des langsommere vil dosis blive øget, for at kroppen kan følge med det øgede stofskifte, og jo længe tid tager det. Det kan tage lang tid at regulere stofskiftet på plads, og det er vigtigt at have tålmodighed.

Der vil typisk være tale om en livslang behandling, med mindre der for eksempel er tale om forbigående lavt stofskifte eller en fødsel. Når stofskiftet er på plads, kontrolleres det 1-2 gange årligt ved blodprøver.

Hvis man er under 70 år og, trods normale blodprøver, stadig har symptomer, skal man tilbydes kombinationsbehandling hvor der gives et tilskud af T3. Denne behandling foregår i samråd med en endokrinolog. De nationale behandlingsvejledninger anbefaler at blodprøverne har været normale i minimum 6 måneder for at sikre, at patientens symptomer ikke skyldes over- eller underbehandling.

Det er også vigtigt at patienten er udredt for andre sygdomme, som kan give samme symptomer. Her kan være tale om depression eller betydelig stress belastning, binyreinsufficiens, vitaminmangel, diabetes type 1 eller cøliaki. Det er også vigtigt, at man ikke lider af hjerteproblemer eller har et ønske om graviditet.

Ved kombinationsbehandling erstattes en del af T4-medicinen med T3 medicin. TSH skal forsat være i referenceområdet ved kombinationsbehandling.

Hvis symptomerne ikke forsvinder i løbet af 3-6 måneder, anbefales det at stoppe med tilskud af T3, da det så ikke forventes at have en effekt.

Kilde: www.sundhed.dk