Hvordan behandles struma og knuder i skjoldbruskkirtlen?
Hvordan bliver struma behandlet?
Medicin med skjoldbruskkirtelhormon (levothyroxin) kan være nok til at formindske struma med cirka 30 procent (i hvert fald i en periode) hos yngre patienter. Behandling med radioaktivt jod er også en mulighed. Behandlingen kan mindske skjoldbruskkirtlen med ca. 40-50 procent i løbet af et år.
Operation er også en mulighed, hvis du har mange gener eller ved mistanke om kræft.
Både radioaktiv jodbehandling og operation kan føre til, at man får lavt stofskifte.

Ny brik til at forstå struma
Dansk forskning har vist, at struma-patienter, som er henvist til kirurgi, oplever markant færre symptomer tre til seks måneder efter en operation, og at det snævreste sted på spiserøret udvider sig signifikant efter en operation.
Læs mere om denne forskning
Hvordan behandler man knuder i skjoldbruskkirtlen?
Behandlingen afhænger af antal og type af knude. En godartet knude, der ikke giver symptomer, og som ikke forstyrrer stofskiftet, kræver ingen behandling. Ofte vil man blot følge den og holde øje med, om den vokser.
Er behandling nødvendig ved en varm knude kan man få den behandlet med radioaktivt jod, så kirtlen og knuderne bliver mindre.
En kold knude behandles som regel med operation.
Man skelner mellem kolde og varme knuder
Kolde knuder, som ikke er hormonproducerende. Her er det lille risiko for celleforandringer eller kræft.
Varme knuder, som er hormonproducerende, og som med tiden kan medføre højt stofskifte.
Kræft i skjoldbruskkirtlen
Kræft i skjoldbruskkirtlen er sjælden, og sygdommen har ofte et fredeligt forløb.
Mange bliver nervøse, når de opdager en knude i skjoldbruskkirtlen, men heldigvis er mere end 95 procent af knuderne godartede.
Hold dig opdateret
Stofskifteforeningens e-nyhedsbrev giver dig indsigt i forskning, behandling og et godt liv med stofskiftesygdomme. Du får e-nyhedsbrevet cirka hver anden måned.
Når du har givet dit samtykke til, at vi må sende dig e-mails, accepterer du samtidig vores persondatapolitik, som du kan læse mere om på vores hjemmeside under: PERSON DATA.
Bliv medlem og lev bedre med din stofskiftesygdom
Som medlem af Stofskifteforeningen gør du livet bedre både for dig selv og for de 250.000 andre danskere, som har en stofskiftesygdom. Bliv medlem i dag.
For bare 250 kr. om året får du medlemsbladet ”Stof” fire gange årligt og løbende nyhedsbreve om seneste forskning, behandling og patienthistorier. Du kan også benytte dig af vores gratis telefonrådgivning og deltage i informationsmøder.
Samtidig er du med til at støtte Stofskifteforeningens arbejde for, at patienter får en hurtig diagnose og de bedst mulige vilkår for at leve et godt liv med en stofskiftesygdom.