Lavt stofskifte

For lavt stofskifte kaldes også myxødem, hypothyreose eller hypothyreoidisme. Hvis din skjoldbruskkirtel ikke kan danne tilstrækkelige mængder af stofskiftehormon, får du for lavt stofskifte.

Symptomer på lavt stofskifte

De mest almindelige symptomer på lavt stofskifte er træthed, kuldskærhed og koncentrationsbesvær, men symptomerne er mange og varierer fra person til person.

Skjoldbruskkirtlen og stofskiftet

Skjoldbruskkirtlen er en lille kirtel, der sidder i det bløde punkt forrest på halsen mellem kravebenene. Kirtlen har samme form som en sommerfugl og hedder på latin thyreoidea.

Skjoldbruskkirtlen producerer stofskiftehormonerne triiodthyronin (T3) og thyroxin (T4).

Hvor meget stofskiftehormon din krop skal bruge og hvornår, styres af hormonet TSH, som din hjernes hypofyse producerer. Dit stofskifte reguleres altså i et samspil mellem hypofysen og skjoldbruskkirtlen.

Stofskiftehormonerne har en lang række funktioner afhængigt af hvilket organ eller celletype de virker på. Overordnet har disse hormoner medindflydelse på  kroppens energiomsætning og er livsvigtige for os.

Feedback mekanisme mellem hypofysen og skjoldbruskkirtlen

Symptomer på lavt stofskifte

Symptomerne kommer ofte gradvist og over en lang periode. Mange oplever desuden få og diffuse symptomer. Der kan derfor gå lang tid, før man erkender, at man er syg. Især hos ældre mennesker forveksles symptomerne ofte med almindelige, aldersbetingede forandringer.

For lavt stofskifte påvirker alle organer i kroppen. De mest typiske symptomer er træthed og kuldskærhed.

Læs mere om de psykiske og kognitive udfordringer ved lavt stofskifte.

Diagnose

Dit stofskifte bestemmes ved en blodprøve, hvor TSH, T3 og T4 måles. TSH ligger normalt mellem 0,3 og 4,0. Højere tal indikerer, at kroppen forsøger at stimulere skjoldbruskkirtlen til en højere produktion af T4. Dette kan være første tegn på et begyndende for lavt stofskifte. Måske kan skjoldbruskkirtlen, trods den megen stimulation, ikke producere tilstrækkelig stofskiftehormon, og det vil kunne ses på T3 og T4, som er lave.

Læs mere om hvornår på dagen stofskiftehormoner skal måles.

En måling af antiTPO-indholdet vil kunne bestemme, om der er tale om Hashimoto Thyreoiditis eller en af de andre former.

I nogle tilfælde, især hvis der også er en stor struma, vil man supplere med en ultralydsundersøgelse og eventuelt en vævsprøve fra skjoldbruskkirtlen.

symptomer på lavt stofskifte

Subklinisk hypothyreose

Subklinisk hypothyreose defineres som forhøjet TSH, mens der fortsat er normale værdier af T4 og T3 og heller ingen symptomer på lavt stofskifte. Når der konstateres forhøjet TSH, anbefales det at gentage blodprøverne efter tre til seks måneder for at følge udviklingen og supplere med blodprøve for antiTPO. Tilstanden er forholdvist udbredt i Danmark. Der er ikke fuld enighed om, hvornår behandlingen indledes. Men ved TSH vedvarende over 10 anbefales det at indlede behandling, især hvis der også er positiv antiTPO. Behandling anbefales også, hvis patienten har symptomer eller påtænker at blive gravid. Det anbefales, at TSH er under 2,5 inden eventuel graviditet.

Behandling

Den mest almindelige behandling for lavt stofskifte er syntetisk fremstillet stofskiftehormon, T4. 90-95 procent vil få det godt med denne behandling. En mindre gruppe får det trods normale blodprøver ikke godt. De kan tilbydes kombinationsbehandling med et tilskud af T3.

Læs mere om behandling af lavt stofskifte.

Hyppighed

For lavt stofskifte opstår hyppigst hos ældre, og det rammer oftest kvinder. For hver mand, der får stofskiftesygdomme, får fem kvinder det. To procent af alle ældre kvinder vil have for lavt stofskifte. Det kan også ramme yngre mennesker og i sjældne tilfælde være medfødt. Der diagnosticeres årligt omkring 2000 nye tilfælde af for lavt stofskifte i Danmark.

Hold dig opdateret

Stofskifteforeningens e-nyhedsbrev giver dig indsigt i forskning, behandling og et godt liv med stofskiftesygdomme. Du får e-nyhedsbrevet cirka hver anden måned.

Bekræft dit samtykke:

Når du har givet dit samtykke til, at vi må sende dig e-mails, accepterer du samtidig vores persondatapolitik, som du kan læse mere om på vores hjemmeside under: PERSON DATA.

Meld dig ind og betal nu – og vær medlem resten af 2021 gratis

Som medlem af Stofskifteforeningen gør du livet bedre både for dig selv og for de 250.000 andre danskere, som har en stofskiftesygdom. Meld dig ind i dag. Så er dit medlemskab gratis resten af året.

For dit medlemskontingent på 250 kr. får du medlemsbladet ”Stof” fire gange årligt og løbende nyhedsbreve om seneste forskning, behandling og patienthistorier. Du kan også benytte dig af vores telefonrådgivning og deltage gratis i foreningens informationsmøder.

Samtidig er du med til at støtte Stofskifteforeningens arbejde for, at patienter får en hurtig diagnose og de bedst mulige vilkår for at leve et godt liv med en stofskiftesygdom.

Ja tak,
send mig temanummer om kost

Udfyld formularen. Så sender vi dig en PDF med det populære temanummer om kost. Du siger samtidig ja tak til Stofskifteforeningens e-nyhedsbrev, som giver dig god indsigt i forskning, behandling og patienthistorier. Du får nyhedsbrevet cirka hver anden måned.

Bekræft dit samtykke:

Når du har givet dit samtykke til, at vi må sende dig e-mails, accepterer du samtidig vores persondatapolitik, som du kan læse mere om her

Bliv medlem og lev bedre med din stofskiftesygdom

Som medlem af Stofskifteforeningen gør du livet bedre både for dig selv og for de 250.000 andre danskere, som har en stofskiftesygdom. Bliv medlem i dag.

For bare 250 kr. om året får du medlemsbladet ”Stof” fire gange årligt og løbende nyhedsbreve om seneste forskning, behandling og patienthistorier. Du kan også benytte dig af vores gratis telefonrådgivning og deltage i informationsmøder.

Samtidig er du med til at støtte Stofskifteforeningens arbejde for, at patienter får en hurtig diagnose og de bedst mulige vilkår for at leve et godt liv med en stofskiftesygdom.