Sundhedsparlamentet – et talerør

Af Formand Julie Lund.

I går deltog jeg i folkemødet på Bornholm. Det var en rigtig spændende og stor oplevelse, det er første gang jeg er med og jeg vidste ikke hvor stort det egentlig er. Det jeg var der for, var for at deltage i SundhedsParmlamentets panel debat. Her var Stofskifteforeningen, Gigtforeningen og Scleroseforeningen inviteret til at fortælle deres personlige historier og oplevelser i sundhedsvæsenet til to politikere. De to politikere var Henrik Gottlieb Hansen som er formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland og Kristian Hegaard, byrådsmedlem og nylig valgt folketingsmedlem. Blandt publikum var der flere læger tilstedet som også deltog ivrigt i debatten.

Fælles for os tre patienter var at vi alle har haft en kronisk sygdom i mange år, og på mange måder alle har en “usynlig” sygdom. Vi har alle være i kontant med sundhedsvæsenet mange gange, men vores oplevelse af forløb var meget forskelligt. Som stofskiftepatient har jeg oplevet at det er svært at få samme læge og derved et sammenhængende forløb. Det er helt anderledes hvis du har gigt, her følges man af samme læge team, dog er der udfordringer med hvem der skal skrive recepter på medicin.

De to politikkere var begge meget lydhøre overfor vores udfordringer, og der bliver arbejdet på en kontakt læge også når man skal til specialist. Dog tyder det på at det tager tid og for at de kan fungere skal det være et samarbejde mellem hospital og patient. Begge politikere var meget lydhøre og villige til at lytte og vil gerne gøre mere for os patienter. Der findes mange gode måder at gøre tingene på og en ting vi alle kunne tage med fra debatten var at det er vigtigt at dele de gode erfaringer med hinanden. Rådet fra en af de læger som var publikum, var at vi som patienter skal stille krav og hvis man gerne vil have en sammenhængende forløb med samme læge, skal man kræve det.

Ud over debatten blev året ildsjæl og året initiativ også kåret. Her vandt Organ Donation – Ja tak for året ildsjæl og Gigtramte børns forældreforening vandt årets initiativ for løb for gigtramte børn.