Den søde ventetid bliver sødere med levothyroxine

Nye studier peger på god effekt af at behandle gravide, der har subklinisk lavt stofskifte, med levothyroxine.
Af Julie Davey Dalsgaard Lund

To amerikanske studier har undersøgt effektiviteten og sikkerheden af behandling af subklinisk hypothyreose (SCH, red.) i forbindelse med graviditet. Det ene studie har fundet, at behandling af SCH hos gravide kan være med til at sænke risikoen for at abortere. Det andet studie fandt, at der ingen sammenhæng var mellem behandling af SCH og IQ af barnet, når barnet var fem år gammelt.

Fakta

Subklinisk hypothyreose er defineret som en tilstand, hvor TSH i blodet er over øvre referencegrænse, men T4 er inden for normalområdet.

Ubehandlet SCH kan give ekstra komplikationer

Observationsstudier har tidligere undersøgt, hvilke ekstra risici gravide kvinder har, hvis de lider af SCH. Behandles SCH ikke, kan kvinden risikere ufrivillig abort, moderkageløsning og for tidlig fødsel. Et hold forskere fra University of Arkansas for Medical Sciences har undersøgt effektiviteten og sikkerheden af levothyroxine-behandling (også kaldet T4, red.) hos godt 5.400 gravide kvinder med SCH defineret som en TSH koncentration på 2.5-10. Studiet blev udført ved at gennemgå en stor database med blodprøvesvar fra kvinder i alderen 18-55 år, som var blevet diagnosticeret med SCH fra fire uger før eller tre måneder efter en svangerskabsundersøgelse hos lægen. Kvinder, som allerede var i behandling for lavt stofskifte, blev ekskluderet fra studiet.
Af de 5.400 kvinder med SCH var der lige under 850 kvinder, der havde en gennemsnitlig TSH på 8.4 mIU/L. Denne gruppe af kvinder, der altså lå i den høje ende af undersøgelsens spektre, blev behandlet med levothyroxine. De resterende 4.500 kvinder, der havde en gennemsnitlig TSH på 3.3 mIU/L, blev ikke behandlet. Konklusionen på studiet var, at kvinder, der blev behandlet med levothyroxine havde mindre risiko for en ufrivillig abort sammenlignet med de kvinder, der ikke blev behandlet. Der findes dog stadig ikke nok studier, som viser, at behandling af alle gravide med SCH vil forhindre disse negative konsekvenser af SCH.

SCH og IQ hos børn er der en sammenhæng?

Et andet amerikansk studie har haft en lidt anden vinkel i sin undersøgelse og har undersøgt, hvordan behandling af SCH og IQ hos børn født af mødre med SCH hænger sammen. Gravide kvinder blev screenet før uge 20 for SCH, her defineret som en TSH højere end fire og et normalt T4-niveau eller normalt TSH og lavt T4-niveau. Disse kvinder blev delt i to grupper, hvor den ene modtog levothyroxine (T4, red.), mens den anden gruppe modtog placebo.
Forskerne vendte så tilbage, da børnene fyldte fem år, og udførte en IQ-test. Målet var at undersøge, om der var forskel i IQ hos børn født af mødre i behandling for SCH end dem født af mødre, der modtog placebo. Studiet viste, behandling af SCH med levothyroxine mellem 8.-20. graviditets uge, ikke havde indflydelse på det fremtidige barns IQ, sammenlignet med gruppen hvor mødre ikke blev behandlet for SCH under graviditeten.

Konklusionen på disse to studier er, at det kan være en fordel at screene og behandle kvinder med SCH, da det kan påvirke udfaldet af graviditeten. Det har dog ingen effekt på barnets IQ ved fem-års alderen, selvom kvinderne ikke behandles for SCH.

References:

Casey, B. M., Thom, E. A., Peaceman, A. M., Varner, M. W., Sorokin, Y., Hirtz, D. G., … VanDorsten, J. P. (2017). Treatment of Subclinical Hypothyroidism or Hypothyroxinemia in Pregnancy. New England Journal of Medicine, 376(9), 815–825.

Maraka, S., Mwangi, R., McCoy, R. G., Yao, X., Sangaralingham, L. R., Singh Ospina, N. M., … Montori, V. M. (2017). Thyroid hormone treatment among pregnant women with subclinical hypothyroidism: US national assessment. Bmj, 6865(January), i6865.

Hold dig opdateret

Bekræft dit samtykke:

Når du har givet dit samtykke til, at vi må sende dig e-mails, accepterer du samtidig vores persondatapolitik, som du kan læse mere om på vores hjemmeside under: PERSON DATA.