Er autoimmune sygdomme arvelige ?
Har du tænkt over, om dine forældre eller bedsteforældre har en autoimmun sygdom? Eller om dine børn eller børnebørn måske også er ramt?
Af Helene Kremmer Andersen og Julie Davey Lund
Vi kommer ikke uden om det: Autoimmune sygdomme kan være arvelige. Årsagen til, at nogle patienter får en autoimmun sygdom, kendes ikke – selvom der forskes flittigt i emnet. Der kan ligeledes ikke siges noget generelt om, hvordan en autoimmun sygdom forebygges eller dæmpes. Men vi ved, at sådanne sygdomme kan være arvelige. Det vil med andre ord sige, at hvis der findes en autoimmun sygdom i familien, er der højere risiko for, at et familiemedlem også udvikler en.
Det vil ikke nødvendigvis være den samme type sygdom, som allerede findes i familien – det kan blot være en af de mange andre autoimmune sygdomme, der findes.
Når diagnosen ”autoimmun sygdom” er stillet, skal man ligeledes vide, at man som patient godt kan blive ramt af mere end én autoimmun sygdom. Det er derfor en god idé at sætte sig ind i, hvilke andre autoimmune sygdomme der findes og holde øje med symptomerne. Heldigvis får de færreste mere end én autoimmun sygdom.

Photo by Liane Metzler on Unsplash
Hold dig opdateret
Stofskifteforeningens e-nyhedsbrev giver dig indsigt i forskning, behandling og et godt liv med stofskiftesygdomme. Du får e-nyhedsbrevet cirka hver anden måned.
Når du har givet dit samtykke til, at vi må sende dig e-mails, accepterer du samtidig vores persondatapolitik, som du kan læse mere om på vores hjemmeside under: PERSON DATA.
Bliv medlem og lev bedre med din stofskiftesygdom
Som medlem af Stofskifteforeningen gør du livet bedre både for dig selv og for de 250.000 andre danskere, som har en stofskiftesygdom. Bliv medlem i dag.
For bare 250 kr. om året får du medlemsbladet ”Stof” fire gange årligt og løbende nyhedsbreve om seneste forskning, behandling og patienthistorier. Du kan også benytte dig af vores gratis telefonrådgivning og deltage i informationsmøder.
Samtidig er du med til at støtte Stofskifteforeningens arbejde for, at patienter får en hurtig diagnose og de bedst mulige vilkår for at leve et godt liv med en stofskiftesygdom.