Spørgsmål til telefonrådgivningen

Erfarne stofskiftepatienter sidder klar til at svare på spørgsmål om de udfordringer, der kan følge med livet med en stofskiftesygdom. Vi bringer her nogle af de spørgsmål, vi har fået i den senere tid. Måske andre kan få glæde af svarene.

Det meste af min skjoldbruskkirtel er fjernet – kan jeg klare mig uden medicin?

Jeg er 43 år og fik for fem år siden fjernet den ene halvdel af skjoldbruskkirtlen og halvdelen af den anden del. Jeg har aldrig fået stofskiftemedicin, da det resterende kirtelvæv producerede tilstrækkeligt med stofskiftehormoner. Det er egentlig gået meget godt, og jeg har ikke haft nogen problemer – indtil for kort tid siden. Nu generes jeg af perioder med hurtig puls, åndenød, hoste og diarre, og jeg fryser hele tiden. Mine stofskifteprøver er normale, men jeg føler selv, at mit stofskifte er ude af balance. Min egen læge har undersøgt mig med flere blodprøver, men der er ikke fundet noget unormalt.

Telefonrådgivningen svarer

På baggrund af oplysningerne synes jeg, du trænger til en grundig lægeundersøgelse. Du har selv oplyst, at du gerne vil ses af en endokrinolog, og det kan også være en mulighed, selvom det kan blive svært, når dine stofskifteprøver er normale. Jeg vil dog anbefale, at du tager en snak med egen læge om at blive henvist til en endokrinolog. Jeg ved ikke, om du får kosttilskud, men en del naturmedicin kan give forstyrrelser i dit stofskifte. Det kan være svært at gennemskue indholdet i naturmedicin på baggrund af etiketterne. Jeg håber, at du får løst dine helbredsproblemer, og ellers er du velkommen til at kontakte os igen.

Se flere spørgsmål og svar herunder.

Telefonrådgivningen

Du kan se telefonrådgivningens åbningstider her

Ring på telefon 7026 0370

Vi sidder klar til at lytte og besvare spørgsmål

Lavt stofskifte og svage muskler

Jeg er 68 år og har været i behandling for lavt stofskifte med Eltroxin i 12 år. Der har ikke været nogen særlige problemer, men desværre faldt jeg for et år siden og brækkede mit højre håndled. Jeg var på skadestuen, fik bruddet sat på plads og armen i gips. Herefter fulgte en svær tid, for der er mange ting, som er afhængig af en velfungerende højre hånd. Men det gik. I dag har jeg stort set min gamle håndfunktion tilbage. Jeg er normalt meget aktiv, dyrker motion med traveture og badminton, men jeg synes, at mine muskler bliver stadig svagere, og jeg er meget mere klodset end tidligere i mit liv. Jeg ved godt, at meget skyldes alderen, men jeg kan ikke lade være med at spekulere på, om det har noget med mit stofskifte at gøre? Mine stofskifteprøver er normale.

Telefonrådgivningen svarer

Der kan være mange årsager til en dårligere muskelfunktion og balanceproblemer. Jeg synes, du skal opsøge din praktiserende læge og få en undersøgelse og samtale. Jeg har af og til oplevet, at stofskiftepatienter døjer med slappe muskler, selvom deres stofskiftetal er normale, men det kræver en nøjere lægeundersøgelse for at udelukke andre sygdomme. Musklernes funktion svækkes desværre med alderen. Men det er med muskler og knogler, som med så meget andet: De skal bruges for at fungere optimalt. Jeg kan læse, at du er meget flittig til at træne og bevæge dig, og det er utrolig vigtigt.

Når du døjer med balanceproblemer, kan jeg anbefale dig at dyrke yoga. Find gerne et hold med mennesker på din egen alder. Det kan være ganske fornøjeligt! Du kan også prøve med et vippebræt og bruge det, når du for eksempel taler i telefon. Det kræver lidt øvelse, men øvelse gør som bekendt mester.

Højt stofskifte i mange år og hjertebanken

Jeg er en kvinde på 44 år, og jeg har de sidste 10 år fået medicin for højt stofskifte. Jeg tror mit høje stofskifte har varet i flere år , men jeg kom først i behandling for ca. 10 år siden, og det er meget forskelligt hvordan jeg har haft det. Jeg bliver kontrolleret hos en endokrinolog to til tre gange om året og har en ny tid om en måned. Jeg har det slet ikke godt. Jeg får ofte hjertebanken, har elendig nattesøvn og det ødelægger min hverdag. Min  hukommelse er en katastrofe og jeg er meget nervøs og rastløs. Min familie synes jeg er hysterisk.

Telefonrådgivningen svarer

Jeg synes du skal ringe til ambulatoriet og forsøge at få fremrykket din aftale. Det hænder, der kommer afbud. Du kender jo selv symptomerne på højt stofskifte og ved, det er en hård belastning for din krop. Nu ved jeg ikke om du har konstant hjertebanken eller det er i perioder. Det er en fordel at måle din puls og tage resultaterne med til lægen. Oplever du store udsving i din puls og dit blodtryk, synes jeg du skal kontakte din egen læge, da der kan være andre årsager end dit høje stofskifte. Du skriver det ødelægger din hverdag. I sådanne perioder kan det være en fordel at strukturere dagen med faste klokkeslæt for søvn, måltider, fritid, arbejde mv. Og du må ikke frosømme din nattesøvn. Når du har det dårligt med hjertebanken skal du endvidere være opmærksom med fysisk træning. Er du i motionscenter, så hold en pause. Du må ikke pace dig selv.

Få flere interessante artikler om livet med en stofskiftesygdom

Vil du blive klogere på stofskiftesygdomme? Så få vores nyhedsbrev om seneste forskning, behandling og patienthistorier.