Er det afgørende at tage medicinen på tom mave?

Af Julie Davey Lund

I Italien og Schweiz har man i begyndelsen af 2020 kigget nærmere på betydningen af, om T4-medicin tages på tom mave eller ej.

Skal medicinen tages på tom mave om morgenen? Og hvor lang tid skal der gå, før man må spise morgenmad? De fleste stofskiftepatienter kender til diskussionen om, hvorvidt det er vigtigt at tage medicinen fastende.

Tre typer T4-medicin

Det nye, schweizisk-italienske studie blev offentliggjort tilbage i årets første måned. I alt blev der sammenlignet tre typer af T4-medicin:

  • T4 i tabletform
  • T4 i flydende form
  • T4 i gel-kapsel

At studiet blev udført i netop Italien og Schweiz er ikke tilfældigt; for netop i disse lande er alle tre typer medicin tilgængelig.

Deltagere med lavt stofskifte

Gruppen af patienter, der deltog i studiet, havde alle for lavt stofskifte – enten fordi de havde fået fjernet skjoldbruskkirtlen på grund af en godartet knude, eller fordi de havde Hashimoto.

Ved studiets start havde patienterne en TSH inden for normalområdet, og det havde de desuden haft det ved to efterfølgende målinger. Der blev bevidst gået efter ”nye” patienter til studiet, nemlig patienter, der kun havde været i behandling for lavt stofskifte i højst seks måneder.

To tredjedele af patienterne fik T4 i tabletform, og resten af deltagergruppen fik T4 i enten flydende form eller som gel-kapsel.

Før eller efter morgenmaden

Deltagerne i studiet tog deres medicin på to forskellige tidspunkter:

  • 52 procent af patienterne tog deres medicin som foreskrevet, det vil sige 30 minutter før morgenmaden
  • 48 procent af patienterne tog ikke deres medicin som foreskrevet

 Der var ikke forskel på, om patienterne i de to ovenstående grupper tog T4 som tablet eller som gel-kapsel/flydendeLigeledes var der gennem studiet ingen ændring i dosis medicin for de enkelte patienter. Der blev målt TSH ved opstart og efter seks måneder.

To forskellige resultater for T4 i tabletform

Efter de seks måneder sås er ingen ændring i TSH i den gruppe, som fik T4 i tabletform og tog det fastende 30 minutter før morgenmad.

Der sås derimod i stigning i TSH i denne gruppe, når tablet T4 ikke blev taget fastende 30 minutter før morgenmad.

For T4 som gel-kapsel eller flydende form var der også interessante resultater

Efter de seks måneders studie sås der til gengæld et fald i TSH i den gruppe, der fik gel-kapsel/flydende T4, og som tog medicinen fastende, 30 minutter før morgenmaden. For den tilsvarende gruppe, som ikke ventede 30 minutter fra indtag af medicin til de spiste morgenmad, sås ingen ændring i TSH.

Efter de seks måneder skal det dog nævnes, at alle deltagerne stadig havde en TSH indenfor normalområdet, men der var sket en signifikant ændring i begge grupper, dog med forskelligt fortegn.

Konklusion

Studiet viser, at for tabletform af T4 er det vigtigt at tage medicinen fastende, 30 minutter før morgenmaden. Der findes andre studier, som viser, at T4 i gel-kapsel/flydende form ikke er påvirket af tarmsygdomme og brug af anden medicin. Så for mennesker, som ikke har en stabil TSH og har svært ved at huske medicinen en halv time før morgenmaden, kan en gel-kapsel være at foretrække.

Hvis du vil læse hele artiklen:

Different Formulations of Levothyroxine for Treating Hypothyroidism: A Real-Life Study.
Trimboli et. al. International Journal of Endocrinology, 2020, 4-9

I Danmark findes der tre forskellige T4 præparater

Eltroxin som findes som tablet

Euthyrox som findes som tablet

Tirosint som findes som gel kapsel