Stofskiftemedicin og bindemidler

Vi kigger her nærmere på de forskellige præparater til behandling af lavt stofskifte og de bindemidler, der er anvendt i præparaterne.

Hvilke præparater til behandling af lavt stofskifte

Af Allan Carlé, læge 

I Danmark er lidt mere end 150.000 personer i behandling for lavt stofskifte. Langt de fleste får standardbehandling med T4, en mindre del får også T3.

T4 kan gives via en del forskellige præparater, primært Eltroxin og Euthyrox. Man kan også få T4 fra Skanderborg Apotek, som producerer medicin uden de samme bindemidler, som findes i de gængse præparater.

Ligeledes kan man få Tirosint, som er en blød gelkapsel. Den fås i mange forskellige styrker. Hormonet i kapslerne er let tilgængeligt for kroppen og absorberes godt i tarmen. Derfor er dette præparat formentligt velegnet til patienter med absorptionsproblemer i mave-tarm-kanalen.

Alle patienter starter behandling med Eltroxin eller Euthyrox. Ved manglende effekt kan T3 eller et andet præparat benyttes som tillægsmedicin, hvis man har mistanke om dårlig optagelse i tarmen eller bivirkning til et af bindemidlerne.

  • TO LIVSNØDVENDIGE HORMONER

    Skjoldbruskkirtlen producerer to livsnødvendige hormoner:

    T4 (Levothyroxin, L-thyroxin, L-T4)

    T3 (Liothyronin)

    Førstnævnte produceres i størst koncentration, men store dele af T4 omdannes uden for skjoldbruskkirtlen til T3, som er mere aktivt.

Forskellige bindemidler

De enkelte præparater har forskellige bindemidler. Ethvert bindemiddel kan teoretisk medføre bivirkninger, men mængden af bindemidler i T4 tabletterne er lille, og størstedelen af disse optages ikke, men udskilles direkte i afføringen. Det kræver således en meget udtalt intolerance, for at man kan få bivirkninger af bindemidler.

Oversigten er udarbejdet af Allan Carlé fra Aalborg Universitetshospital
Allan Carlé er overlæge, ph.d.

Oversigt – præparater og indhold af bindemidler

Tabel med bindemidler