European Thyroid Association Konference

Igen i år har Stofskifteforeningen deltaget i konferencen i European Thyroid Association (ETA). I år blev konferencen afholdt i Budapest i Ungarn. Konferencen var den 42. af sin slags, hvor læger fra hele verden samles for at få den nyeste viden præsenteret. I år var der 1200 deltagere, og af disse var 36 danske. Der var præsentationer fra mange af de danske læger, så igen i år er det tydeligt, at Danmark er rigtig godt med, når det kommer til forskning inden for stofskiftesygdomme. Konferencen strakte sig over fire dage med foredrag fra kl. 8 til 18 de fleste dage. Som altid var der et tæt pakket program med mange spændende foredrag.

Fokus på Graves

Specielt spændende var det at høre om ny medicin mod Graves øjensygdom, præsenteret af endokrinologen Terry Smith fra Michigan Universitet i USA. Terry Smith forsker i Graves øjensygdom og har været med til at teste Teprotumumab, hos patienter med moderat til alvorlig øjensygdom. Denne behandling har vist rigtig gode resultater for op mod 70 % af de behandlede patienter. Teprotumumab er stadig i testfasen, men forventes på markedet snart.

Der var meget fokus på behandling af Graves sygdom, både med og uden øjensygdom. Flere steder har man set gode resultater med at give lav dosis antithyroid behandling over mange år, og at patienter trives med denne behandling. Det er ikke altid nødvendigt at fjerne kirtlen eller give radioaktivt jod, det afhænger dog meget af, om det er muligt at kontrollere det høje stofskifte, så patienten ligger stabilt og har det godt.

Der blev også præsenteret en studie omkring psykiske lidelser, som indikerer, at en person med Graves sygdom har øget risiko for at udvikle  psykiske lidelser, også før diagnosen Graves sygdom stilles. Desuden blev et studie, der viser øget dødelighed ved højt stofskifte præsenteret, og at behandling i de første år er essentiel.

Cancer og knuder

En del af konferencen omhandlede også cancer i skjoldbruskkirtlen, hvilket der forskes meget i. Flere knuder opdages i dag end før i tiden pga. lægernes forbedrede muligheder for brug af ultralyd. Dog skyldes de færreste knuder cancer, og det ses endog, at nogle knuder vokser så langsomt, at man kan have knuden hele livet, uden den gør nogen skade. Derfor kan det være uhensigtsmæssigt, at der findes flere knuder end tidligere, idet man risikerer at iværksætte unødvendig behandling. En bivirkning ved behandling af cancer i skjoldbruskkirtlen er efterfølgende lavt stofskifte. Derfor anbefales det at vente og observere knudens udvikling. Hvis knuden begynder at vokse eller udvikle sig, vil man påbegynde behandling. Behandlingen vil stadig bestå af operation og radioaktiv jod for at sikre, at canceren fjernes.

Ved terminale tilfælde af cancer i skjoldbruskkirtlen har man i flere lande et hold specialister, som arbejder sammen for at give patienten det bedste forløb. Dette hold specialister består bl.a. af diætister,  endokrinologer, radiologer og onkologer.

TSH værdier

Ud over nyt om højt stofskifte og cancer blev det også markeret, at det i år er 70 år siden, det første syntetiske T4-præparat kom på markedet.

I flere lande er retningslinjerne for den øverste TSH-grænseværdi faldende. Flere læger bliver opmærksomme på, at patienter er forskellige, og at nogle kan have et snævert interval for TSH. Desuden øges fokus også på den gruppe af patienter, der trods normale værdier i blodprøverne stadig ikke synes at befinde sig godt. Der forskes en del i dette, og det tyder på, at der findes en genmutation, som hindrer omdannelsen af T4 til T3 i at fungere optimalt. Nogle patienter har problemer med at optage medicinen, og andre igen er ikke ordentligt dosisjusteret. En udfordring er, at man sjældent kender kroppens normale hormonniveauer, fra før diagnosticering, og derfor vides det ikke, hvilket niveau, man skal stile efter.

Der er desuden større fokus på kombinationsbehandling, på trods af at der stadig ikke er mange studier, der viser en entydig effekt af denne type behandling. Derfor skal der forskes mere i, hvorvidt kombinationsbehandling kan øge patienters livskvalitet.

  • Der var 1200 deltagere til konferencen i år
  • 36 af de deltagene var danskere
  • Konferencen foregår over fire dage og der er indlæg fra hele verden

Hold dig opdateret

Stofskifteforeningens e-nyhedsbrev giver dig indsigt i forskning, behandling og et godt liv med stofskiftesygdomme. Du får e-nyhedsbrevet cirka hver anden måned.

Bekræft dit samtykke:

Når du har givet dit samtykke til, at vi må sende dig e-mails, accepterer du samtidig vores persondatapolitik, som du kan læse mere om på vores hjemmeside under: PERSON DATA.