Ofte stillede spørgsmål

Man skal tage sin medicin på tom mave, så enten 30 min før morgenmad eller inden sengetid, hvor man ikke har spist 3 timer før. Grunden til at man skal tage medicinen på tom mave er for at forbedre optaget af den.

Hvis man tager T4 skal man tage medicinen når man husker det eller sammen med sin medicin dagen efter. Hvis man er i kombinationsbehandling er det det vigtigt at få taget sin T3 med det samme man kommer i tanke om det.

Da der findes en dagsvariation i TSH er det en god ide at få taget sine blodprøver på samme tidspunkt hver gang, og helst om morgenen. Hvis man er i kombinations behandling er det godt at vente med at tage sin T3 til efter blodprøverne er taget.

Læs mere om blodprøver her

Ja, man kan finde sine blodprøve svar på Sundhed.dk og det er altid en god ide at følge med i udviklingen.

TSH betyder Thyroid Stimulerende Hormon og er det hormon der udskilles fra hypofysen i hjerne og som fortæller skjoldbruskkirtlen om den skal producere mere eller mindre stofskiftehormon.

Autoimmun betyder, at kroppens immunforsvar angriber og ødelægger kroppens eget væv. Det kan fx. være huden, tarmen eller skjoldbruskkirtlen

Der findes fire forskellige T4 præparater på markedet i Danmark, Eltroxin®, Euthyrox®, Medithyrox® og Tirosint®. Ud over det findes der en eksperimenterende behandling som hedder kombinationsbehandling. Her gives både T3 og T4. Du kan læse mere om kombinationsbehandling her.

Ved den autoimmune sygdom Graves’ sygdom behandles i første omgang med medicin for at undertrykke skjoldbruskkirtlens funktion. Der findes to forskellige præparater nemlig PTU og Thycapcol som gives i en periode op 12-18 måneder for at se om sygdommen brænder ud. Behandlingen kan gentages hvis der ses tilbagefald. Tilbagefald ses i omkring 50 % af tilfældene af Graves’ sygdom.

Umiddelbart er der ingen grund til at tage ekstra vitamin tilskud hvis ens tilstand af vitamin og mineraler er normal. Dette kan tjekkes med en blodprøve hos lægen, hvis man er bekymret. Der forskes i selen og vitamin D i forhold til stofskiftesygdomme, men det vides endnu ikke om det vil være en fordel at tage tilskud. I Danmark tilsætter vi jod til salt så derfor er der ingen grund til at tage ekstra jod tilskud.

Det er bedst at tage stofskiftemedicin på tom mave, så derfor er det også bedst at tage sin stofskiftemedicin adskilt fra anden medicin.

Det er bedst at tage stofskiftemedicin på tom mave, så derfor er det også bedst at tage sin stofskiftemedicin adskilt fra vitamin tilskud. Så hvis du tager din stofskiftemedicin om morgenen, kan du tage dine vitamin og mineral tilskud om aftenen.

En autoimmun sygdom øger risikoen for at få andre autoimmune sygdomme. Så hvis stofskiftesygdommen skyldes en autoimmun reaktion som ved Graves eller Hashimotos sygdom vil man være i øget risiko for at udvikle andre autoimmune sygdomme.

Når man er igang med at tilpasse mængden af medicin er det vigtigt at få taget blodprøver ofte, dvs. hver 4-6 uge. Når dosis er justeret og man har det godt kan det være nok at få taget blodprøver hvert halve år til kontrol af stofskiftet.