Mor-træt eller lavt stofskifte?

Karin Toftegaard Matthiesen fik under sin anden graviditet konstateret lavt stofskifte. Det betød en tæt kontakt til speciallæger gennem den og hendes tredje graviditet.

Karin Toftegaard Matthiesen blev gravid med sit andet barn i 2010. I forvejen havde hun sønnen Christian, der blev født i 2009. Ved den anden graviditet blev det tilfældigt opdaget, at hun havde lavt stofskifte.

Fakta

Karin Toftegaard Matthiesen (1979)
Fik konstateret for lavt stofskifte i 2010

Lav blodprocent førte til ekstra blodprøver

Karin havde haft lav blodprocent under sin første graviditet, og det kom tilbage endda endnu værre under den anden graviditet, begge gange fra meget tidligt i graviditeten. Her var det egen læge, der mente, der kunne være grund til lige at tage et ekstra tjek. En af de prøver, der blev taget, viste, at Karin havde lavt stofskifte. Meldingen kom ud af det blå, men Karin blev ikke skræmt. Hun kendte i forvejen nogle stykker, som havde en stofskiftesygdom.

”Men jeg tænkte meget på barnet, fordi det først blev opdaget knap halvvejs i graviditeten, og dernæst tænkte jeg på, om det var forbigående”, siger Karin.

Sygdommen blev opdaget tilfældigt, og hun havde ikke umiddelbart de klassiske symptomer på for lavt stofskifte:

”Det er svært at sige, om jeg havde symptomer på lavt stofskifte – der er alligevel så meget, der er anderledes, når man gravid og har små børn – så jeg ved ikke, om jeg har haft lavt stofskifte i længere tid”, siger hun.

Graviditeten gik, som den skulle

Karin blev henvist til endokrinologerne på Silkeborg Sygehus, og hun fik ekstra skanninger og blodprøver i løbet af graviditeten. Hun kom straks i behandling med Eltroxin® for at få stofskiftet i balance igen. Ved en skanning på Skejby Sygehus i november 2010 blev det tjekket, at fostret voksede, som det skulle, og heldigvis gik graviditeten helt efter bogen. Lillesøster, der fik navnet Ingrid, blev født i februar 2011 og var sund og rask med normal fødselsvægt.

Et par uger efter fødslen skulle Karin til kontrol, blandt andet for at holde øje med stofskiftet. Det lave stofskifte så ud til at være kronisk og ikke forbigående, sådan som nogle gravide oplever det i forbindelse med graviditet. Dosis af Eltroxin® blev derefter justeret.

Det er svært at sige, om jeg havde symptomer på lavt stofskifte – der er alligevel så meget, der er anderledes, når man gravid og har små børn
Karin Toftegaard Matthiesen

Lægen tog det meget alvorligt

Tre måneder senere var Karin tilbage på Silkeborg Sygehus, hvor man tog flere blodprøver og tjekkede, om det var den autoimmune type Hashimoto Thyroiditis.

”Jeg fik en orientering om, at når det var en autoimmun sygdom, var der større risiko for, at man kunne få flere autoimmune sygdomme. Jeg fik også at vide, at der kunne gå rigtig lang tid, før man fandt den helt rigtige dosis Eltroxin®, og det varede da også halvandet år, efter Ingrid var født, før stofskiftet var velreguleret”, fortæller Karin.

”Lægerne tog det meget alvorligt, og selvfølgelig skal det være i orden, men jeg har egentlig ikke følt mig syg,” siger hun.

Derimod husker hun det blik, som lægen sendte hende ved samtalen.

”Hun sagde: ’Hvis du skal være gravid igen, skal du komme her først’.

Tjek på stofskiftet inden 3. graviditet

Så gik der nogle år, og i 2015 startede det hele forfra i forbindelse med Karins tredje graviditet. Hun gik til egen læge, som konfererede med endokrinologerne, og dosis Eltroxin® blev justeret ind på et niveau, der gjorde det ”forsvarligt” at blive gravid. Det tog et par måneder og en del blodprøver. Da Karin så herefter blev gravid, kontaktede hun straks egen læge og fik en henvisning til en endokrinolog. På dette tidlige tidspunkt i graviditeten lå stofskiftet heldigvis fint i forhold til, at Karin var gravid i cirka 7. uge – men dosis Eltroxin® blev alligevel øget.

Hver 4.-6. uge fik hun taget blodprøver, og hele vejen igennem graviditeten lå stofskiftet heldigvis fint.

I april 2016 fødte Karin så Dagmar, en sund og velskabt datter. Og selv om hun ved, det er ulogisk, tænkte hun på resultatet, da den lille nyfødte fik taget hælprøven.

”Jeg ved godt, at medfødt lavt stofskifte er en helt anden sygdom, men jeg tænkte bare, at det skal hun ikke have”.

Dyrker ikke sygdommen

Efter fødslen faldt stofskiftet på plads igen relativt hurtigt, men i perioder er der nogle uforklarlige hop i blodprøveresultaterne. Derfor bliver hun tjekket ved egen læge med blodprøver med varierende frekvens.

I dag får Karin taget blodprøver 2 gange om året. En enkelt gang har der været så store udsving, at Karin har fået taget blodprøver hver måned i en overgang.

”Jeg tager min medicin, som jeg skal, og får taget de blodprøver, jeg bliver indkaldt til. Så jeg slipper selvfølgelig ikke min sygdom, men jeg dyrker den heller ikke. Den skal ikke fylde mere end nødvendigt og jeg lever godt med den uden de store gener”.

”Det kan godt være lidt irriterende at blive sygeliggjort, når man ikke føler sig syg – og at være fastholdt i at tage piller hver dag og besøge blodprøveklinikken jævnligt”, siger hun.

Alligevel betyder det lave stofskifte, at Karin tænker lidt mere over, hvordan hun lever – og hun prøver i den travle hverdag både at tænke i sund kost og få dyrket motion. Og det er jo også utrolig svært at vide, om de symptomer, man har, når man er mor til tre mindre børn, skyldes stofskiftet, mener Karin.

”Hvis man spørger: ’Er du træt’, svarer jeg: ’Ja, hele tiden’. Det er svært at mærke sig selv i det her og vide, hvad der er skidt og kanel”, siger hun.

Det kan godt være lidt irriterende at blive sygeliggjort, når man ikke føler sig syg
Karin Toftegaard Matthiesen