Er stofskiftepatienter i en særlig risikogruppe?

Er vi som stofskiftepatienter med en kronisk sygdom i større risiko for at blive smittet med coronavirus end andre?

Det spørgsmål har vi i Stofskifteforeningen fået adskillige gange den seneste tid, og derfor gentager vi vores tidligere opslag og kommer her vores bedste bud på et svar:

Stofskiftepatienter får ikke immundæmpende medicin for deres stofskiftesygdom, som nogle med autoimmune sygdomme, eksempelvis gigtpatienter, får. Derfor bør vores immunforsvar være på linje med baggrundsbefolkningens immunforsvar. Vi bør altså ikke være særligt udsatte.

Corona ser ud til at være mere problematisk for lungepatienter, men stofskiftepatienter har typisk ikke problemer med deres lunger som følge af stofskiftesygdom.

Nogle af os har en autoimmun sygdom, men antistofferne fra sygdommen er specifikt rettet mod skjoldbruskkirtlen, og det er derfor ikke kroppens almindelige immunforsvar, der er angrebet.

Nogle af os har dog mere end én autoimmun sygdom, og her opfordrer vi til, at man hver især følger retningslinjerne for patienter med den/de sygdomme, man i øvrigt lider af, f.eks. diabetes eller gigt.

Så konklusionen ud fra vores nuværende viden er, at stofskiftepatienter ikke har større risiko for at få Covid-19 eller få komplikationer af en eventuel smitte end baggrundsbefolkningen, men som statsministeren har sagt, så er vi på ubetrådt land.

Vi skal som alle andre bruge vores sunde fornuft, følge myndighedernes vejledninger og tage det her alvorligt.

Pas godt på jer selv og jeres kære

Få flere interessante artikler om livet med en stofskiftesygdom

Vil du blive klogere på stofskiftesygdomme? Så få vores nyhedsbrev om seneste forskning, behandling og patienthistorier.