Læge ph.d. dr. med. Stine Linding Andersen fra Aalborg Universitetshospital er en af de førende forskere i Danmark, og hun har gennem flere år forsket i stofskiftesygdomme og graviditet. Stine forsker i betydningen af stofskiftesygdomme hos gravide.

10 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden

Den 36-årige forsker har netop modtaget den prestigefyldte bevilling “Excellence Emerging Investigator Grant – Endocrinology & Metabolism 2020” fra Novo Nordisk Fonden til sin forskning i forstyrrelser i stofskiftet hos gravide og deres betydning for barnets udvikling. Stine skal med denne bevilling etablere en forskergruppe, som blandt andet skal undersøge, om man ud fra en blodprøve tidligt i graviditeten kan finde og efterfølgende behandle forstyrrelser i stofskiftet.

Stofskiftehormon vigtigt for forsterudviklingen

Det er vigtigt for fosterets udvikling og specielt den tidlige udvikling af hjernen, at der er den rette mængde stofskiftehormon til stede under en graviditet. Stine klarlægger jodindtaget hos gravide i Danmark og vil undersøge forstyrrelser i stofskiftet hos gravide og deres betydning for graviditetsforløbet og barnets udvikling. “Jeg håber, at vi med dette store projekt kan få ny viden om stofskiftesygdomme hos gravide, og hvordan det bedst håndteres i praksis. Blandt andet vil vi fokusere på, hvornår og hvordan forstyrrelser i skjoldbruskkirtlens funktion hos gravide bedst diagnosticeres og behandles,” siger Stine Linding Andersen.

To flotte priser i 2019

Stine Linding Andersen har tidligere modtaget flotte priser for sin forskning. I 2019 blev hun hædret med Svend Andersen Fondens talentpris og desuden med den fornemme “LÓreal UNESCO for Women in Science” pris. Sidstnævnte pris har til formål at støtte ligestilling i toppen af dansk forskning ved at anerkende kvindelige talenter og fremme flere dygtige forskere.

Læs om stofskiftets betydning for graviditeten

Stine Linding Andersen

Læge Stine Linding Andersen. Foto: Line Bloch Klostergaard, Aalborg Universitetshospital